ЕУ за тебе; ЕУ за Жене Златиборског округа

     Подједнака заступљеност мушкараца и жена на местима одлучивања је питање правде а права жена су пре свега - људска права. Жене не траже посебан већ исти третман. Будући да жене чине половину грађанства, треба да заузимају и половину места у парламенту, локалним скупштинама, саветима месних заједница... Жене најбоље представљају жене, јер имају различито искуство, потребе, перспективу и ставове од мушкараца. Због овога је битно, и неопходно, учешће жена при креирању јавних политика. Само 5% жена је на положајима председница општина, док је заступљеност у управним одборима јавних агенција и завода, буквално, једнака нули. Ромкиње, жене са инвалидитетом и припаднице других рањивих и маргинализованих група упадљиво су одсутне из јавног и политичког живота (Стратегија за родну равноправност 2016 - 2020).     

     Ово је само део става Форума жена Пријепоља. Али, није само њихов. Ово је став који деле милиони жена у Републици Србији, али и широм Балкана. У оквиру кровне кампање Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже - ЕУ за тебе, покренут је пројекат под називом "ЕУ за жене Златиборског округа", под покровитељством Европске уније, Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду и Балкаснког фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда САД. Флавни циљ пројекта је оснаживање жена Златиборског округа и пружање подршке у ступању на позиције одлучивања.       
     Пројекат је обишао неколико градова Златиборског округа, Ужице и Чајетину, а данас је стигао код нас па је, тим поводом, одржано предавање у просторијама Регионалног Иновативног Стартап Центра. Предавању су присуствовале чланице Удружења Жена "Сачувајмо село" као представнице једне од маргинализованих група - жена са села. Период трајања пројекта је 12 месеци и обухватаће још градова и општина Златиборског округа.