Састанак у оквиру пројекта “Мој прозор у свет 2.0” у организацији УЖ “Сачувајмо село”

     Министаство трговине, туризма и телекомуникација финансира и релизује пројекат под називом "Мој прозор у свет". Овај пројекат покрива основну обуку жена на селу за рад на рачунару, у првој фази, а друга фаза пројекта покрива обуку за употребу друштвених мрежа као платформе за електронски пласман и продају производа, од органске и традиционалне хране до предмета из ручне израде.
       Епидемија вируса КОВИД-19 донела је и затварање великог броја пијаца и тржница. Самим тим, жене са села су изгубиле простор за излагање својих производа. Пандемија, ипак, није повод овог пројекта. Сам програм је конципиран и представљен прошле године. Државна секретарка у министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић сматра да је "неопходно сузбијање дигиталног јаза између урбаних и руралних средина, али и да је за успешан развој информационог друштва значајно веће укључивање жена у дигиталну економију, поготово оних које живе на селу".

„Кориснице програма сада разна плаћања могу да обаве од куће, да оглашавају своју робу путем интернета, да шаљу производе брзом поштом. Знање које се стиче овим обукама посебно може да допринесе развоју пољопривреде, као и сеоског туризма.“ рекла је Матић.


     Тим поводом, у просторијма нашег Центра, данас је одржан иницијални састанак друге фазе пројекта. Састанку су присуствовале чланице Удружења Жена "Сачувајмо село" а на њему је дискутовано о стратегијама пласмана производа у дигиталну сферу. Након што су чланице удружења прошле обуку за рад на рачунару, следи конципирање понуде производа и израда сајта.


      21. век је доба будућности. Или, боље речено - будућност је сада. Село треба да очува и негује своје традиционалне и изворне особине и вредности, али то не значи да за село нема места у будућности. Удружење Жена "Сачувајмо село" заједно са својом председницом Малином Станојевић је пример добре праксе и доказ да је много тога могуће остварити.