Одржана локална дебата о развојним потенцијалима Прибоја

У оквиру пројекта "Од мог града мојој земљи- како осигурати развој Србије" који, уз подршку немачке организације Giz, организује Београдски фонд за политичку изузетност bfpe, јуче је одржана јавна дебата на тему развојних потенцијала нашег града. Ово је друга дебата од 8 планираних које ће се одржати широм Србије, а претходна је одржана у Ужицу. Са циљевима пројекта, путем видео линка, присутне је упознала госпођа Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност. На тему развоја и развојних потенцијала говорио је господин Лазар Рвовић, председник општине Прибој. [/pl_text]
Ми смо доста тога урадили, нарочито у покушају и почетку ревитализације наше индустрије. Радимо доста тога паралелно са тим - унапређење услова школовања, улажемо у инфраструктуру и привлачимо инвеститоре... Нема развоја Србије без развоја локалних заједница, попут Прибоја, и ми настојимо да усагласимо наше активности са смерницама на републичком нивоу и настојимо да припремимо пројекте како би међу првима користили подстицајна средства државе или међународних организација.
- Лазар Рвовић, председник општине Прибој
На тему институција и појединаца као главних актера развоја, говорио је господин Борис Мрдовић, председник општинског парламента, а о учешћу грађана у развоју уводну реч дао је господин Горан Рековић, председник Удружења грађана Примус, партнерске организације у реализацији овог пројекта. Главни закључци ове дебате били су континуитет рада, концензус о правцима развоја локалне заједнице, политичка стабилност и јединство свих актера утврђене стратегије развоја, и људски ресурси, пре свега млади људи, као главни покретачи промена.
Ми не желимо да узмемо учешће у овом пројекту као Београдски фонд за политичку изузетност, већ да пустимо локал, актере са локала као што су цивилно друштво, чланови локалне самоуправе, грађани и привредници, да дају своју оцену шта би то за њих био локални развој и како они виде идентитет свог места и свог града.

- Ивана Савић Јованов, Београдски фонд за политичку изузетност

[/pl_col] [/pl_row]