Састанак представника Месних заједница и представника Сталне Конференције Градова и Општина

Састанак представника Месних заједница и представника Сталне Конференције Градова и Општина

Општина Прибој, заједно са СКГО, реализује пројекат "Унапређење доброг управљања на локалном нивоу". Јуче, 08. 10. 2020. године, у просторијама Иновационог центра, одржан је консултативни састанак представника месних заједница, представника локалне самоуправе Вељка Бојовића и консултанткиње СКГО Гордане Савић. Тема састанка било је доношење буџета за 2021. годину. Стална Конференција Градова и Општина је консултант у реализацији унапређења четири области деловања - транспарентност локалног буџета и рада локалне самоуправе, учешће грађана у доношењу одлука на локалном нивоу, родно одговорно буџетирање на локалу и финансирање невладиних организација у оквиру законских одредби које су већ дефинисане а у складу су са приоритетима које је већ дефинисала општина Прибој. Представници месних заједница су већ упознати са планираним капиталним инвестицијама, а састанак им је омогућио да изнесу своје мишљење али и предлоге.
Сматрамо да грађани треба да износе своје предлоге током целе године, на различите начине... Преставници МЗ се слажу са планираним капиталним пројектима, али истичу да постоје мали пројекти, мале идеје, које могу да се финансирају на локалном нивоу и не морају да уђу у план капиталних инвестиција... Грађани ће моћи, преко своји представника МЗ, али и сами, да дају своје предлоге како би се неке ствари побољшале у њиховим срединама. Формулари ће бити доступни на сајту општине Прибој а сам тај процес ће трајати целе године.

- изјавила је Гордана Савић, консултанткиња СКГО

За развој доброг управљања неопходно је присуство грађана и што већа укљученост у рад локалне самоуправе. Савети месних заједница треба да буду спона између локалне самоуправе и становништва. Учествовање грађана у пројектовању буџета је веома пожељно и битно колико и сами пројекти и активности који из њега проистичу. Вујадин Радовић, председник савета МЗ у Сјеверину и координатор МЗ у Прибоју, се слаже са предлогом буџета капиталних инвестиција које су предложили Дирекција за изградњу града и општина Прибој, али сматра да је учешће свих представника МЗ неопходно, поготово на дебатама и састанцима као што је овај. Активности кроз реализацију овог пројекта требало би да допринесу транспарентности и одговорности локалне администрације, унапређењу учешћа грађана и делотворности локалне самоуправе, што за циљ има друштвено економски развој локалне заједнице. 
opstina_logo
SKGO logo