Да ли, и зашто, радити у дељеном простору?

RisHubPb

     Последњих неколико година co-working постаје све популарнији широм света, па тако и код нас. Зашто је то тако, које су предности и недостаци co-workinga и како одабрати право место су питања којима ћемо се данас позабавити с обзиром да је то све чешћа опција о којој домаћи предузетници размишљају.      

     Co-working је по стриктној дефиницији рад у заједничком(дељеном) простору уз плаћање одређене накнаде. Овакав концепт се показао као одлично решење за појединце (фриленсери, консултанти) и тимове који граде стартапе који су раније посао радили из кафића или куће. У разговору са људима који раде у co-working простору као и на основу свог личног искуства у таквом радном окружењу издвојио бих неке предности и мане. 

     Умрежавање(енг networking) је дефинитивно нешто што многим људима прво пада на памет као предност у овој ситуацији, што свакако и јесте. При развоју како стартапа, тако и традиционалног пословања нови контакти су увек добродошли. Сложитћете се, простор у коме раде људи из сличних области, са заједничким интересовањима је прилично добро место за повезивање. Можда најбољи пример за то је неколико претходних окупљања у Поткровљу у којима је била и наша екипа, али и чињеница да и овај, али и многи други простори доводе и различите менторе и успешне људе на разговор и упознавање са тимовима. Своје искуство рада у заједничком простору са нама је поделио Владан Петровић из Pubsonic-a:

Наш највећи проблем пре дељеног простора је био налажење адектватног места у граду, где може да се ради, које је довољно тихо и има добар интернет за видео разговор. Имали смо пар добрих места, али су она често била заузета, тако да нам је требала стална локација где можемо да радимо и имамо видео разговоре, а да трошкови нису велики. Изабрали смо КЗМ Гнездо Канцеларије за младе у Београђанци, јер су нам локација, простор и понуда (првих годину дана бесплатно, уз правну и рачуноводствену подршку) били савршени.

     Поред тога, врло је могуће пронаћи сарадника који може бити сјајно појачање вашем тиму. Чак није искључено и да ће се међу “станарима” наћи и потенцијални клијенти, јер је врло вероватно да ће некоме некад затребати помоћ и то баш у ономе у чему сте најбољи.

              Повратна информација је такође нешто што можете добити на оваквим местима. Увек можете питати колеге како им се чини оно на чему радите, а сигурно ћете добити одличне савете и предлоге за унапређење. Не заборавите, производ правите за људе, зато будите међу њима.

            Прилике за учење нових ствари су такође нешто због чега треба пробати co-working. Већина дељених радних простора редовно организује едукације које могу значајно допринети унапређењу вашег бизниса, а ту су наравно и други учесници од којих можете да покупите доста тога.    

Окружени креативним и амбициозним људима који воле да размењују искуства, јавља се могућност за генерисање нових идеја. На једном месту се могу наћи предузетник, девелопер и дизајнер при чему ће свако додати по нешто добро на почетну замисао и ето нових производа, унапређења продуктивности и још ко зна чега…

             Са друге стране, постоје и ствари које би могле да вам сметају када је у питању рад у заједничком простору: У динамичном окружењу какав је co-working врло је лако изгубити фокус. Увек се пружа прилика за ћаскање о новом фрејмеворку или јучерашњој утакмици са колегама, што може одузети и више времена него што би требало.

      У неким co-working просторима не постоје одвојени простори за састанке, што у ситуацијама када треба озбиљно да се разговара са клијентом или сарадницима може да направи проблем и вама, а и људима око вас који раде на својем пројекту и треба им концентрација.      Како одабрати co-working простор? Како време тече, избор co-working простора расте, али не мора да значи да ће вам сваки од њих одговарати. Често се испостави да неки од ових простора  не пружају оно што заправо вама треба. Неки су више прилагођени стартапима, неки људима који желе да покрену традиционални бизнис и сл.

        Пре него што се одлучите у који ћете простор, обавезно обиђите неке од њих како бисте могли да видите на каквим пројектима раде људи у том простору. Разговарајте са координаторима, сазнајте како они замишљају све то. Уколико мислите да би вам највише значило менторство или консултације попричајте и са тим људима, проверите да ли су заиста компетентни и да ли би вам пружили неопходну подршку.

Чланак преузет са: startit.rs